Синодът на Вселенската патриаршия (Цариградската или Константинополската патриаршия) отстрани 55-годишната схизма върху

...
Синодът на Вселенската патриаршия (Цариградската или Константинополската патриаршия) отстрани 55-годишната схизма върху
Коментари Харесай

Вероломен акт! Вселенската патриаршия призна македонската църква

Синодът на Вселенската патриаршия (Цариградската или Константинополската патриаршия) в профил 55-годишната схизма върху Македонската православна черква  и реши да откри канонично и евхаристийно общение сред македонските епископи, свещеници и народа. Това се споделя в публично известие на Вселенската патриаршия.

Това на процедура значи, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и към този момент ще може да отслужва с нея. От информацията излиза наяве, че  черква та е приета като Охридска архиепископия.

Вселенската патриаршия оповестява още, че приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под управлението на архиепископ Стефан.

Църквата в Сърбия би трябвало да уреди административните въпроси сред нея и черква та в Северна Македония в границите на каноничния ред и църковната традиция, показват още от Вселенската патриаршия.

За име на тази черква се признава " Охридска " (което значи региона на нейната пълномощия единствено в рамките на територията на страната Северна Македония ), както е дадено документално на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина " македонска " и всевъзможни други производни на думата " Македония ".

Това е нож в гърба на Българската православна черква , за която Охридската архиепископия е част от историческото и духовно пространство, както и най-старата българска църковна институция, разясниха богослови.

Това решение не значи томос за автокефалност, с който публично се контролира интернационалното име и статус на нашата черква , а е израз на бащина обич и грижа от страна на Вселенската патриаршия и съставлява известие, че към този момент не сме в ерес с със съвкупната православна Църква и нашите свещенослужители могат да служат със свещенослужители от другите поместни църкви, писаха медиите в Скопие, предава " 24 часа ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР